Hoe ijsbaden me hielpen om chronische auto-immuunreuma te overwinnen

Helaas liep het anders toen ik verschillende...

Klanten
1
April
2024

Hé Tribe!

Mijn naam is Jim Hendriks, 26 jaar oud en woonachtig in Castricum! Dit is mijn verhaal;

Ik ben een weekend naar Lissabon geweest met vrienden, om plezier te maken, te genieten van het weer en de prachtige stad!

Helaas liep het anders toen ik verschillende lichamelijke klachten begon te krijgen na een ernstige voedselvergiftiging in Lissabon. Ongeveer twee weken na de hevige buikpijn en koorts begon ik ontstekingen te ontwikkelen in mijn gewrichten, onderrug, spieren en pezen. Dit resulteerde erin dat ik binnen een week niet meer kon lopen, de week daarna niet meer kon staan en uiteindelijk volledig bedlegerig werd.

Op 22 december werd ik opgenomen op de eerste hulp met hoge koorts en ontstekingswaarden en kreeg de diagnose reactieve artritis. Dit zou betekenen dat mijn lichaam mijn eigen gewrichten aanviel door een onbekende infectie die overeenkwam met mijn verhaal over voedselvergiftiging.

Na aanvullend onderzoek bleek dit echter niet de juiste diagnose te zijn en kreeg ik de diagnose chronische auto-immuunreuma, axiale spondyloartropathie (ziekte van Bechterew) en perifere spondyloartropathie. Ik zou moeten overstappen op biologische injecties die het hele immuunsysteem verminderen om de ontsteking tegen te gaan. Na een explosie van prednison van eind december tot begin februari en het gebruik van tramadol, diclofenac en andere pijn- en ontstekingsremmers vóór de opname op de Eerste Hulp, begon ik half januari met tweemaal daags ijsbaden en WHM-ademhalingssessies.

Mijn ontstekingswaarden daalden van 380 eind december naar 29 eind februari en ik kon lopen en fietsen zonder medicatie. Ik had geen ontstekingen, behalve een gezwollen enkel en teen. Eind februari ben ik weer gaan sporten en ik kan nu zonder krukken of rollator ongeveer een kilometer lopen zonder dat ik er last van heb.

Ik kwam in contact met Icetubs omdat ik op zoek was naar oplossingen in Nederland voor ijszwemmen/koud douchen en omdat ik zag dat mensen met dezelfde diagnose/prognose er veel baat bij hadden. Ik was al enigszins bekend met de WHM, maar was er niet actief mee bezig. Ik zat elke ochtend en avond ongeveer 3 tot 4 minuten in het ijsbad en merkte een enorme verbetering in mijn gewrichten. De hete, rode gewrichten waren ineens niet meer zo pijnlijk en alles kon afkoelen en ontspannen. Nu, een maand later, zijn mijn gewrichten nooit meer rood en pijnlijk zonder prednison. Ik begon me te verdiepen in de wetenschap achter ijsbaden en blootstelling aan kou en de mogelijke positieve effecten hiervan op ontstekingen en weerstand. Het heeft mijn leven voorgoed veranderd en ik ben echt blij met mijn ijsbad.