Join the Cold: Jolanda en Mark

Op verschillende locaties in Nederland en zelfs over de grens stappen mensen...

Klanten
Joep
Icetubs Manager

Op verschillende locaties in Nederland en zelfs over de grens stappen mensen in het ijskoude water van onze Icetubs. Bij sportscholen, bedrijven, retraite locaties en natuurlijk bij mensen thuis. Dit is ook het geval bij Jolanda en Mark. Zij hebben de Icetub al 2 maanden in hun garage staan. We spraken met hen over wat kou voor hen betekent en wat de Icetub toevoegt aan hun leven.

*Ten tijde van het interview, begin december '21.

↑ Jolanda & Mark net nadat ze de Icetub hadden gekocht.

Koudetherapie de nasleep van het coronavirus

Dat de Icetub nu in het huis van Jolanda en Mark staat, heeft vooral met Jolanda te maken, zegt ze. "Ik had meteen in het begin corona. Ik heb heel lang last gehad van die symptomen.

Ik had vooral pijn in mijn longen, was kortademig en erg moe. Ik kon moeilijk liggen en bewegen, de minste klachten had ik als ik zat. Dat is geleidelijk beter geworden, maar als ik te veel doe, merk ik dat de klachten terugkomen.Net als Bram, die we spraken over zijn ervaring met de Icetub, is Jolanda zich gaan verdiepen in koudetherapie. "Omdat de reguliere zorg me niets meer te bieden had, dacht ik: als het niet helpt, kan het ook geen kwaad.

Daarom hebben we afgelopen juni een Wim Hof workshop gevolgd in combinatie met een ijsbadsessie. Het beviel ons zo goed dat we dit thuis ook wilden doen, maar ik voelde me niet prettig bij water in een bak waar je ijsblokjes in moet doen. Dat was de reden dat we op zoek gingen naar een ijsbad. Ik kwam erachter dat jullie de Icetub op de markt zouden brengen. We hebben geduldig gewacht en er een gekocht toen het kon.

Verlaag de temperatuur langzaam

Jolanda gaat vier keer per week in het ijsbad. "Op dagen dat ik niet werk, neem ik het ijsbad. Ik doe het altijd 's ochtends en als ik moet werken red ik het gewoon niet. We zijn begonnen op 12 graden en de temperatuur blijft zakken. Vanochtend heb ik het bad op 7 graden gezet. We brengen het langzaam naar een lagere temperatuur."

Jolanda doet elke dag de ademhalingsoefeningen van Wim Hof. Dat geldt ook voordat ze in het ijsbad stapt. Als Mark in het ijsbad stapt, doet hij met haar mee. Dan zetten ze de timer op iets meer dan twee minuten, zodat ze de tijd hebben om erin te stappen en er twee minuten in te blijven. "We horen wel eens mensen die er 5 of zelfs 15 minuten in kunnen blijven. Dat doen we niet. In de workshop hebben we ook begrepen dat dat niet nodig is en dat je moet voelen wat prettig is."

Een goed begin van de dag

Omdat de Icetub pas twee maanden bij Jolanda en Mark thuis staat, is het nog moeilijk om iets te zeggen over het verloop van de coronaklachten. "Gelukkig waren mijn klachten al een stuk minder dan voorheen toen we de Icetub kregen. Dit komt vooral door de vaccinatie. Die heeft een enorm positief effect gehad op mijn klachten. Het is wel zo dat het ijsbad kwam op het moment dat ik na een jaar weer fulltime ging werken. Omdat dit ook meer van mijn lichaam vraagt, kan het zijn dat ik een paar stappen terug heb gedaan. Ik hoop met de koudetherapie het laatste beetje weg te werken.

"Ik zocht op internet of er mensen zijn die ook last hebben van longpijn door corona. Toen kwam ik een artikel tegen van een vrouw die er ook last van heeft en aan koudetherapie doet. Ze doet aan koudwaterzwemmen en ervaart een enorme verbetering. Als ze in het koude water is, gaat de pijn weg. Het werkt dus echt."

Mark gaat ongeveer twee keer per week met Jolanda mee. Hij merkt echt een verschil op de dagen dat hij zijn dag niet in de Icetub begint. "Het helpt me om mijn dag met een frisse geest te beginnen. Als ik 's ochtends in de Icetub ben geweest, kan ik mijn dag goed beginnen. Dat is heel fijn." De zoon van Mark en Jolanda springt ook regelmatig bij. "We hebben nog een zoon rondlopen en ook hij is er blij mee. Hij doet veel krachttraining met zijn vrienden en springt daarna in het ijsbad. Hij noemt het makkelijk, ha!"

↑ De zoon van Jolanda en Mark.

Koud douchen, een goede voorbereiding

Zelfs als je het vaak doet, blijft het een uitdaging om in het koude bad te stappen. Maar als je het doet met het effect dat je daarna hebt in gedachten, is het meer dan de moeite waard. Mark: "Hoe vaker ik het doe, hoe moeilijker ik het vind om in bad te stappen. Weet je wat voor effect dat heeft, haha! Jolanda neemt al heel lang koude douches en ik ben dat een jaar geleden ook gaan doen. Dat helpt wel in de voorbereiding op het nemen van een ijsbad."

Jolanda: "Ik douche al koud sinds mijn tienerjaren. Sterker nog, ik kan niet meer zonder. Als ik niet koud douche, heb ik niet goed gedoucht. Ik vind in een ijsbad stappen

Ik vind het een stuk moeilijker, maar het effect dat je daarna voelt is ook veel groter. Het voelt echt goed op het moment vlak nadat je eruit stapt!"

Icetub blijft lekker koud

De hot tub van Jolanda en Mark staat niet constant aan. Jolanda: "In het begin wel, dus het was altijd koud als we erin wilden. We bewaren hem in de garage, dus nu het buiten kouder is, is dat niet meer nodig. We zetten hem op de juiste temperatuur vlak voordat we erin gaan. Het water wordt nu niet echt warm, dus het is precies goed. In de zomer zal het anders zijn, maar voor nu werkt het prima.

Plannen voor de toekomst

Bram zei in zijn verhaal dat hij van plan is om de Icetub de rest van zijn leven elke dag te gebruiken. Mark en Jolanda zijn ook van plan om de Icetub voorlopig regelmatig te blijven gebruiken. Mark: "Voor Jolanda heb ik het idee dat het goed helpt en dat we het zeker langer kunnen blijven gebruiken. Voor mezelf zou ik dat ook graag willen. Ik ben ook aan het kijken of ik het meer kan combineren met yoga. Ik ben zelf zakelijk yogadocent en ben er nog niet helemaal uit, maar ik denk dat de combinatie heel goed kan werken."

Zelf ervaren wat een Icetub voor jou kan doen?

Icetub Model S is speciaal ontworpen om mentale grenzen te verleggen, je dag een kickstart te geven en nog veel meer. Want de voordelen van een ijsbad in je dagelijkse routine zijn al zo vaak bewezen. Wanneer neem jij de ijsstap?